NaturAtlas.cz
 
Jedlé, velmi chutné houbyTržní houby, Prodej hub

křemenáč březový (Leccinum versipelle)

Období růstu:
Květen - Říjen

Biotop a rozšíření:
Roste pod břízami, obvykle v menších skupinách, s oblibou v borůvčí.
Vyskytuje se od nižších poloh až po horský stupeň.

Popis:
Klobouk 70-200(-250) mm široký, zpočátku polokulovitý a jemně plstnatý, brzy vyklenutý, ve stáří poduškovitý a olysalý, za vlhka mírně lepkavý, žlutooranžový, okrově oranžový až rezavě hnědooranžový, na okraji zřetelně podvinutý blanitou protrhanou pokožkou.
Rourky: 15-30 mm vysoké, zúženě připojené, ve stěnách zprvu bělavé až bělavě krémové, později šedé, šedoolivové až šedohnědé.
Póry: Velmi drobné a okrouhlé, v mládí tmavě olivově šedé, později světle špinavě šedé až šedožluté.
Třeň: 80-200(-230) x 20-60 mm velký, válcovitý nebo kyjovitý, na bázi obvykle rozšířený, plný, na povrchu výrazně šedočerně až černě šupinkatý.
Dužnina: Bělavá, na bázi často zelenomodře skvrnitá, na řezu nejprve špinavě narůžovělá, po několika minutách šedofialová až šedočerná, s nenápadnou houbovou vůní a mírnou chutí.
Výtrusný prach: Olivově hnědý.

Kuchyňské využití:
Patří k nejchutnějším hřibovitým houbám, ze kterých se dají připravit vynikající řízky.

Zajímavost:
Na prosluněných stráních může vyrůstat již počátkem května, výjimečně dokonce i koncem dubna.

Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houby
křemenáč osikový (Leccinum rufum):
- křemenáč osikový vyrůstá pod osikami a jeho třeň zdobí bělavé nebo hnědavé šupinky, zatímco křemenáč březový tvoří mykorhizu s břízami a šupinky na třeni má černé.
Vzácné nebo chráněné houbyJedlé, velmi chutné houby
křemenáč smrkový (Leccinum piceinum):
- křemenáč smrkový vyrůstá pod smrky a jeho třeň není tak výrazně tmavě šupinkatý, zatímco křemenáč březový je vázaný výhradně na břízy a šupinky na třeni má černé.
Jedlé, velmi chutné houby
křemenáč krvavý (dubový) (Leccinum aurantiacum):
- křemenáč březový je vázaný na břízy a vyznačuje se tmavě šupinkatým třeněm, zatímco křemenáč dubový vyrůstá pod duby nebo osikami a šupinky na jeho třeni jsou spíše rezavě hnědé.
Jedlé, velmi chutné houby
kozák březový (Leccinum scabrum):
- křemenáč březový má oranžově zbarvený klobouk se zřetelně převinutou pokožkou přes jeho okraj, zatímco u kozáku březového je klobouk zbarvený v hnědých odstínech a pokožka je převinutá jen minimálně nebo vůbec.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies