Charakteristické znaky:
Tento druh ryzce poznáme podle pevných kompaktních plodnic a růstu pod borovicemi či jalovci. Vyznačuje se celkově oranžovým zbarvením, častými důlky na povrchu klobouku i třeně a oranžovým mlékem. Je sice zaměnitelný za jiné druhy ryzců, avšak pokud se zaměříme na oranžové mléko, nehrozí nám záměna za žádný nejedlý, natož jedovatý druh.
Tento druh ryzce poznáme podle pevných kompaktních plodnic a růstu pod borovicemi či jalovci. Vyznačuje se celkově oranžovým zbarvením, častými důlky na povrchu klobouku i třeně a oranžovým mlékem. Je sice zaměnitelný za jiné druhy ryzců, avšak pokud se zaměříme na oranžové mléko, nehrozí nám záměna za žádný nejedlý, natož jedovatý druh.
Červenec - Listopad
Biotop a rozšíření:
Roste nejčastěji na travnatých místech při okrajích lesů pod borovicemi a jalovcem. Objevuje se obvykle v roztroušených skupinách, s oblibou v mladších borových porostech. Vyskytuje se od nížin až po horský stupeň a upřednostňuje spíše zásadité podloží.
Popis:
Klobouk: 50-130(-180) mm široký, zprvu nízce vyklenutý a výrazně podvinutý, později rozložený, uprostřed vmáčklý až nálevkovitý, na povrchu matný, za vlhka mírně lepkavý, obvykle opatřený tmavšími kruhovitými pásy nebo drobnými dolíčky, oranžový, rezavě oranžový až masově načervenalý.
Lupeny: 4-8 mm vysoké, připojené až krátce sbíhavé, u třeně často vidlené, husté, tenké, žlutavě oranžové až oranžové, při poranění po delší době šedozelenající, se světlejším ostřím.
Třeň: 30-70 x 15-35 mm velký, válcovitý, na bázi někdy zúžený, v mládí pevný, brzy rourkovitě dutý, suchý, bělavě ojíněný, světle oranžový, často ozdobený tmavšími oranžovými důlky.
Dužnina: Pevná, bělavě oranžová, ve třeni bělavá, na řezu při okrajích zprvu červenavě oranžová, poté vybledávající, s příjemnou mrkvovou vůní a mírně svíravou kořenitou chutí.
Mléko: U mladých plodnic patrné, u dospělých exemplářů nepříliš hojné, červenooranžové, s mírnou natrpklou chutí.
Výtrusný prach: Bělavě krémový až smetanový s růžovým nádechem.
Kuchyňské využití:
Výborná jedlá houba vhodná zejména k nakládání do sladkokyselých nálevů.
Vliv na zdraví:
Tento druh ryzce obsahuje látky s výraznými protizánětlivými, antioxidačními a antibakteriálními účinky. Byl z něho také izolován lactaroviolin, což je aldehyd s antibiotickým účinkem proti původci tuberkulózy.
Možnost záměny za jinou houbu:
ryzec smrkový (Lactarius deterrimus):
- ryzec pravý vytváří robustnější a kompaktnější plodnice ozdobené často drobnými dolíčky na klobouku i třeni, vyrůstá pod borovicemi či jalovci a při poranění téměř vůbec nezelená, zatímco subtilnější ryzec smrkový roste pod smrky a při poranění zřetelně zelená.
- ryzec pravý vytváří robustnější a kompaktnější plodnice ozdobené často drobnými dolíčky na klobouku i třeni, vyrůstá pod borovicemi či jalovci a při poranění téměř vůbec nezelená, zatímco subtilnější ryzec smrkový roste pod smrky a při poranění zřetelně zelená.
ryzec osmahlý (Lactarius quieticolor):
- ryzec pravý má klobouk víceméně oranžový, zatímco klobouk ryzce osmahlého je špinavě hnědooranžový s častým šedomodrým nádechem.
- ryzec pravý má klobouk víceméně oranžový, zatímco klobouk ryzce osmahlého je špinavě hnědooranžový s častým šedomodrým nádechem.
Další možnost záměny:
- jedlý ryzec lososový (Lactarius salmonicolor) odlišující se zejména výhradním růstem pod jedlemi a nahořklou chutí dužniny a mléka.
- jedlý ryzec polokrvomléčný (Lactarius semisanguifluus) lišící se zejména častými zelenými tóny či odstíny na klobouku a mlékem, které na vzduchu po 5-10 minutách vínově zčervená.
- jedlý a dosti vzácný ryzec krvomléčný (Lactarius sanguifluus) lišící se zejména vínově červeným odstínem v lupenech, vínově zbarvenou dužninou a nahořklou chutí mléka.
- jedlý a velmi vzácný ryzec namodralý (Lactarius hemicyaneus) odlišující se především namodrale zbarveným kloboukem.
- jedlý ryzec skandinávský (Lactarius fennoscandicus) rostoucí pouze pod smrky v chladných oblastech Skandinávie lišící se mimo jiné i dužninou, která na řezu v klobouku zmodrá.
- další druhy oranžově zbarvených ryzců s jinak zbarveným mlékem.
- jedlý ryzec polokrvomléčný (Lactarius semisanguifluus) lišící se zejména častými zelenými tóny či odstíny na klobouku a mlékem, které na vzduchu po 5-10 minutách vínově zčervená.
- jedlý a dosti vzácný ryzec krvomléčný (Lactarius sanguifluus) lišící se zejména vínově červeným odstínem v lupenech, vínově zbarvenou dužninou a nahořklou chutí mléka.
- jedlý a velmi vzácný ryzec namodralý (Lactarius hemicyaneus) odlišující se především namodrale zbarveným kloboukem.
- jedlý ryzec skandinávský (Lactarius fennoscandicus) rostoucí pouze pod smrky v chladných oblastech Skandinávie lišící se mimo jiné i dužninou, která na řezu v klobouku zmodrá.
- další druhy oranžově zbarvených ryzců s jinak zbarveným mlékem.