Info: Popis druhu se připravuje
Období růstu:Biotop a rozšíření:
Popis:
Klobouk:
Rourky:
Póry:
Třeň:
Dužnina:
Výtrusný prach:
Kuchyňské využití:
Vliv na zdraví:
Hřib nachový patří mezi nejvzácnější hřiby, které u nás rostou. Nalézt jej můžeme v listnatých dubohabrových nebo bukových lesích, nejspíše v nižších polohách na zásaditých lokalitách, zhruba od července do konce září. Poznáme jej podle světle šedých až šedavě narůžovělých klobouků, dorůstajících někdy až do 20 cm, tenké načervenalé vrstvy dužniny těsně pod pokožkou klobouku, intenzivně modrající dužniny, a v neposlední řadě podle sytě žlutého třeně, hustě pokrytého purpurově červenou síťkou.
Zaměnit bychom jej mohli za satana (Boletus satanas) nebo za hřib Le Galové (Boletus legaliae).
Využití:
Do kuchyně rozhodně nepatří, protože je jedovatý a navíc velmi vzácný.
Možnost záměny za jinou houbu:


- hřib nachový voní příjemně slabě ovocně a vyznačuje se výraznou purpurově červenou síťkou, zatímco hřib Le Galové voní při zasychání po polévkovém koření Maggi a třeň se síťkou mívá podstatně světlejší.



- hřib nachový vytváří menší plodnice, liší se výraznější síťkou na povrchu třeně, žlutě zbarvenou dužninou a také příjemnou houbovou vůní. Satan má dužninu vybledle bělavou a při zasychání nepříjemně zapáchá.