Září - Listopad
Biotop a rozšíření:
Roste velmi vzácně v trávě, zejména na čistých horských loukách a pastvinách, ale také v parcích, travnatých okrajích lesů a výjimečně i ve vřesovištích. Objevuje se obvykle v menších skupinách a upřednostňuje neupravené travní porosty ve vyšších polohách.
Popis:
Klobouk: 30-80 mm široký, v mládí polokulovitý nebo tupě kuželovitý, později zvoncovitý až vyklenutý, v dospělosti široce rozprostřený, na okraji často zvlněný a obvykle nerýhovaný. Pokožka je víceméně suchá, matná, hladká, oranžově červená až třešňově červená, často s vybledle žlutými zónami.
Lupeny: Až 7 mm vysoké, zúženě připojené, prořídlé, prostřídané menšími lupínky, v mládí vybledle bělavě nažloutlé, později žlutooranžové se světlejším ostřím.
Třeň: 30-100 x 5-15 mm velký, často stlačený, občas brázditý a zakřivený, částečně dutý, hladký, vláknitý, křehký, žlutý, žlutooranžový, červenožlutý až červený, na bázi většinou žlutý.
Dužnina: Nepříliš masitá, křehká, šafránově žlutá, pod pokožkou klobouku červená, na řezu neměnná, s mírnou chutí a poměrně výraznou medovou vůní, patrnou zejména u zasychajících plodnic.
Výtrusný prach: Bílý.
Kuchyňské využití:
Je jedlá, avšak vzhledem k jejímu vzácnému výskytu bychom ji měli chránit.