NaturAtlas.cz
 
Nejedlé houby

ryzec ďubkovaný (Lactarius scrobiculatus)

Období růstu:
Červenec - Říjen

Biotop a rozšíření:
Roste pod smrky, s oblibou na vlhčích lokalitách, zejména na vápnitých půdách. Objevuje se jednotlivě nebo v menších skupinách a upřednostňuje vyšší polohy.

Popis:
Klobouk: 80-200(-250) mm široký, v mládí mělce prohloubený, později někdy až nálevkovitý, na okraji výrazně podvinutý, v dospělosti občas zvlněný, plstnatý až přitiskle šupinkatý, suchý, za vlhka lesklý a lepkavý, obvykle koncentricky kruhatý, citronově žlutý, krémově žlutý až žlutooranžový.
Lupeny: 3-7 mm vysoké, připojené až krátce sbíhavé, středně husté, pružné, zprvu bělavě krémové, později žlutavé až krémově nahnědlé, na ostří za vlhka zdobené medově zbarvenými kapičkami.
Třeň: 30-80 x 15-35 mm velký, válcovitý, v mládí plný a tvrdý, později dutý, křehký, bělavý až bělavě okrový, hojně posetý nepravidelně okrově žlutými až ryšavě žlutými ďubkami.
Dužnina: Zprvu pevně tvrdá, v dospělosti spíše křehká, bělavá, při poranění citrónově žloutnoucí, s nakysle ovocnou vůní a hořce palčivou chutí.
Mléko: Bílé, na vzduchu rychle žloutnoucí, s nahořkle palčivou chutí.
Výtrusný prach: Bledě krémový.

Kuchyňské využití:
Nejedlý

Možnost záměny za jinou houbu:

- ryzec jedlový (Lactarius intermedius), který tvoří mykorhizu s jedlemi, jeho ostří lupenů není zdobené kapičkami a povrch klobouku není koncentricky kruhatý.

- ryzec honosný (Lactarius repraesentaneus), jehož dužnina se na řezu zbarvuje do fialova a vyznačuje se pouze nahořklou, nepalčivou chutí.

- jiné částečně podobné druhy, které však vyrůstají pod jinými dřevinami, případně nedorůstají do takovýchto rozměrů.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies