NaturAtlas.cz
 
Jedlé, nepříliš chutné houbyPotenciálně nebezpečné houbyNejedlé nebo jedovaté houby se zdravotně prospěšnými látkami

pavučinec fialový (Cortinarius violaceus)

Info: Popis druhu se připravuje
Období růstu:


Biotop a rozšíření:


Popis:
Klobouk:
Lupeny:
Třeň:
Dužnina:
Výtrusný prach:

Kuchyňské využití:


Vliv na zdraví:

Jedním z nejkrásnějších zástupců početného rodu pavučinců je bezesporu pavučinec fialový. Setkat se s ním můžeme v listnatých lesích, s oblibou pod osikami, buky a břízami, zhruba od srpna do počátku listopadu.

Stručný popis: Pro tento druh je charakteristický plstnatě šupinkatý klobouk, výrazně kyjovitý a vláknitě šupinkatý třeň, fialové zbarvení celých plodnic a dužnina vonící po cedrovém dřevě. Mladé plodnice bývají modrofialové, starší plodnice postupně tmavnou a mohou být temně fialové až téměř černé.
Záměna za nějaký nebezpečný druh je velmi nepravděpodobná. Ve vyšších polohách sice vyrůstá jeho dvojník pavučinec hercynský (Cortinarius hercynicus), ale také ten by měl být jedlý. Jediná záměna, která ještě částečně přichází v úvahu, je za čirůvku fialovou (Lepista nuda), případně za čirůvku špinavou (Lepista sordida). Také tyto houby jsou však jedlé.

Upozornění:
Rod pavučinců zahrnuje mnoho podezřelých a málo prozkoumaných druhů. Některé mohou být dosti nebezpečné a ke konzumaci se tedy nedoporučují ani prokazatelně jedlé druhy. Jedlé druhy pavučinců navíc nebývají příliš chutné.

Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houbyJedlé, za syrova jedovaté houbyJedlé léčivé houby - Obsahují zravotně prospěšné látky
čirůvka fialová (Lepista nuda):
- čirůvka fialová má hladký klobouk a příjemně nasládle voní, zatímco pavučinec fialový voní po cedrovém dřevě a vyznačuje se vláknitě šupinatým povrchem klobouku. Mladé plodnice pavučince fialového jsou navíc opatřené pavučinovitým velem.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies