NaturAtlas.cz
 
Smrtelně jedovaté houby

závojenka olovová (Entoloma sinuatum)

Období růstu:
Červenec - Říjen

Biotop a rozšíření:
Vyrůstá nehojně až vzácně, většinou ve skupinách, s oblibou v teplých dubohabrových lesích na lokalitách s vápencovým podložím. Vyskytuje se téměř výhradně v nižších polohách.

Popis:
Klobouk: 50-150(-200) mm široký, zprvu polokulovitý až široce kuželovitý a na okraji podehnutý, později vyklenutý, v dospělosti plochý až prohloubený, tlustě masitý, většinou zvlněný a na středu tupě vyhrblý, hedvábitě lesklý, jemně přitiskle vláknitý, bělavě našedlý, světle okrový až žemlový.
Lupeny: 5-12 mm vysoké, vykrojené a zoubkem sbíhavé, středně husté, tenké, v mládí bělavě krémové až krémově nažloutlé, později lososově růžovějící, ve stáří až hnědorůžové.
Třeň: 40-120 x 15-40 mm velký, válcovitý, na bázi většinou hlízovitě rozšířený, plný, v horní části bělavý a někdy ojíněný až jemně vločkatě šupinkatý, směrem k bázi spíše světle okrový a podélně vláknitý.
Dužnina: Bělavá, na řezu neměnná, s příjemnou houbovou chutí a nasládle moučnou vůní.
Výtrusný prach: Růžový až světle růžovohnědý.

Kuchyňské využití:
Prudce jedovatá houba, která může způsobit i smrtelnou otravu!

Upozornění:
Mladé plodnice závojenky olovové leckdy dokonale imitují malé hříbečky, což může být pro neopatrné houbaře velmi nebezpečné. Vyrůstají často v blízkosti hřibů dubových!

Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houbyJedlé léčivé houby - Obsahují zravotně prospěšné látky
čirůvka májovka (Calocybe gambosa):
- čirůvka májovka vyrůstá většinou v květnu nebo počátkem června a vyznačuje se bílými hustými lupeny, zatímco závojenka olovová roste obvykle až v červenci a její lupeny jsou krémově nažloutlé, později až lososově narůžovělé.
Jedlé houbyJedlé léčivé houby - Obsahují zravotně prospěšné látky
strmělka mlženka (Clitocybe nebularis):
- závojenka olovová vyrůstá spíše přes léto a upřednostňuje zásadité podloží, zatímco mlženkám se daří pozdě na podzim a svědčí jim prostředí bohatší na dusík. Obě houby se také liší odlišnou vůní dužniny a částečně i jiným zbarvením, což se týká zejména lupenů.
Jedlé, velmi chutné houby
hřib dubový (Boletus reticulatus):
- závojenka olovová nemá na rozdíl od hřibu dubového rourky s póry, takže ji spolehlivě odlišíme díky lupenům. K záměnám dochází pouze u nejmladších plodnic, kdy není vidět pod klobouk. Pokud si tedy nebudeme jisti určením, je lepší oddělit klobouk od třeně a přesvědčit se, zda nejsou ve spodní části klobouku vidět lupeny.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies