NaturAtlas.cz
 
Jedlé houby

bedla vyniklá (Macrolepiota prominens)

Období růstu:
Červenec - Listopad

Biotop a rozšíření:
Vyrůstá v prosvětlených lesích nebo při jejich okrajích, parcích, sadech a na jiných podobných místech. Objevuje se většinou roztroušeně v menších skupinách, daří se jí zejména na kyselých půdách a častěji se objevuje ve vyšších polohách.

Popis:
Klobouk: 50-100 mm široký, v mládí vejčitý nebo polokulovitý, později zvonovitý, v dospělosti až ploše vyklenutý, na bělavém podkladě zpočátku načervenale nahnědlý až světle okrový, brzy rozpraskávající v drobné šupinky, na temeni s výrazným hrbolkem.
Lupeny: 6-15 mm vysoké, volné, husté, břichaté, tenké, zprvu bělavé, později s nepatrným krémovým nádechem.
Třeň: 120-200 x 8-15 mm velký, válcovitý, na bázi hlízovitě rozšířený, dutý, dřevnatě vláknitý, na bělavém podkladě i nad prstenem celý světle hnědočerveně šupinkatý (tygrovaný).
Prsten: Blanitý, jednoduchý, posuvný, na okraji tence třásnitě protrhaný, bělavý až bělavě hnědočervený.
Dužnina: Bělavá, na řezu neměnná, bez výraznější vůně a s mírnou chutí po lískových oříšcích.
Výtrusný prach: Bílý.

Kuchyňské využití:
Jedlá, vhodná zejména na řízky.

Možnost záměny za jinou houbu:

Záměna
Jedlé, velmi chutné houby
bedla Konradova (Macrolepiota konradii):
- bedla Konradova mívá na povrchu klobouku snadno oddělitelné velké hnědé šupiny a na temeni není vyhrblá. U bedly vyniklé je klobouk na temeni výrazně vyhrblý a pokrývají jej drobné a špatně oddělitelné šupiny.
Další možnost záměny:
- bedla útlá (Macrolepiota mastoidea) lišící se širším kloboukem a zejména třeněm, který je v horní části mezi prstenem a kloboukem jemně vločkatý a netygrovaný.

- bedla příbuzná (Macrolepiota affinis) lišící se slabě červenající dužninou.

- bedla vysoká (Macrolepiota procera) lišící se podstatně robustnějšími plodnicemi a absencí načervenalého nádechu šupin.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies