NaturAtlas.cz
 
Jedlé houby

smrž polovolný (Mitrophora semilibera)

Období růstu:
Duben - Květen

Biotop a rozšíření:
Vyrůstá roztroušeně, většinou v početnějších skupinách, místy velmi hojně. Objevuje se zejména v lužních lesích, křovinách, alejích, sadech a zahradách, s oblibou v trávě nebo bylinách pod jasany, vrbami, topoly, třešněmi nebo jabloněmi. Vyskytuje se od nížin po podhorské oblasti.

Popis:
Klobouk: 20-40(-50) mm vysoký, 15-35 mm široký, zahroceně kuželovitý nebo zvonovitý, zhruba uprostřed přirostlý ke třeni, pružný, hnědý, hnědoolivový až hnědočerný, na povrchu se svislými ostrými žebry, jež jsou příčně rozdělená nízkými spojkami, čímž se v klobouku vytváří protáhlé důlky.
Třeň: 50-150 x 10-30 mm velký, válcovitý, uprostřed obvykle zúžený, dutý, poměrně křehký, suchý, někdy jemně vrásčitý nebo brázditý, na povrchu vločkatý, v horní části (v místě připojení ke klobouku) otevřený, v mládí bělavý, později až bělavě krémový.
Dužnina: Tenká, pružně masitá, křehká, v klobouku vybledle hnědá, ve třeni bělavá, na řezu neměnná, s nenápadnou vůní a chutí.
Výtrusný prach: Smetanově krémový.

Kuchyňské využití:
Jedlá houba.

Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houbyPotenciálně nebezpečné houby
kačenka česká (Verpa bohemica):
- smrž polovolný má klobouk ke třeni přirostlý v jeho prostřední části, zatímco u kačenky je přirostlý nahoře.
Jedlé, velmi chutné houbyJedlé léčivé houby - Obsahují zravotně prospěšné látky
smrž kuželovitý (Morchella conica):
- smrž polovolný má klobouk ke třeni přirostlý přibližně ve svém středu, zatímco u smrže kuželovitého je klobouk se třeněm srostlý ve spodní části.
Další možnost záměny:
- smrž (Morchella populiphila) vyrůstající v Severní Americe pod topolem černým (Populus trichocarpa) a lišící se okrově hnědým až tabákově hnědým kloboukem.

- smrž (Morchella punctipes) vyrůstající rovněž v Severní Americe pod různými stromy a makroskopicky v podstatě nerozlišitelný.

Poznámka: Oba druhy jsou jedlé.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies