Červenec - Listopad
Biotop a rozšíření:
Vyrůstá nepříliš hojně, většinou jednotlivě na úpatích kmenů živých i mrtvých jehličnanů, ale i z jejich kořenů či pařezů. Upřednostňuje písčité bory a objevuje se od nížin až po horské polohy.
Popis: Plodnice: 70-400 mm široké a 70-300 mm vysoké, nepravidelně kulovité, bohatě rozvětvené do několika větví a větviček vyúsťujících z krátkého třeně. Větve jsou víceméně ploché, větvičky na koncích listovitě rozšířené, kadeřavé až vlnitě zprohýbané, křehké, bělavě krémové až okrové, v dospělosti na okraji hnědnoucí.
Třeň: Krátký, kořenující, tlustý, pevně pružný, nad zemí rozvětvený do několika silnějších větví.
Dužnina: Pevná, pružná, voskovitá, bělavá až bělavě krémová, na řezu mramorovaná a neměnná, s příjemnou jemně kořeněnou vůní a charakteristickou oříškovou chutí.
Výtrusný prach: Světle okrový.
Kuchyňské využití:
Jedná se o výtečnou jedlou houbu, vhodnou k přípravě dršťkové polévky nebo různých omáček a gulášů.
Vliv na zdraví:
Obsahuje zejména betaglukan 1,3-D (SCG) s významnými protirakovinnými účinky. Kromě toho se vyznačuje také antibakteriálními a antifungálními účinky.
Možnost záměny za jinou houbu:
- vzácný a rovněž jedlý kotrč štěrbákový (Sparassis brevipes) vyrůstající zejména pod jedlemi a lišící se konečky větviček, které nejsou tak výrazně zprohýbané.