NaturAtlas.cz
 
Vzácné nebo chráněné houbyJedlé, velmi chutné houby

křemenáč smrkový (Leccinum piceinum)

Období růstu:
Červen - Listopad

Biotop a rozšíření:
Roste jen místy a tvoří mykorhizu se smrky. Objevuje se jednotlivě i ve skupinách, obvykle na mechatých lokalitách s kyselým podložím.
Vyskytuje se zejména v podhorských a horských oblastech.

Popis:
Klobouk: 50 - 170 mm široký, v mládí polokulovitý, později vyklenutý až poduškovitý, na povrchu jemně plstnatý až přitiskle šupinkatý, hnědooranžový, hnědorezavý nebo načervenale hnědavý, na okraji zřetelně přehrnutý blanitým lemem.
Rourky: Až 20 mm vysoké, zúženě připojené, zprvu bělavé, později šedohnědavé, na řezu tmavnoucí.
Póry: V mládí šedoolivové až šedohnědé, později vybledávají do špinavě bělavého tónu.
Třeň: 80-150 x 15-35 mm velký, válcovitý, uprostřed většinou nepatrně ztlustlý, pevný, plný, bělavý, na povrchu zejména ve spodní části rezavohnědě, šedohnědě až černě šupinkatý.
Dužnina: Bělavá, na řezu po chvilce v horní části třeně špinavě růžovějící až červenající, později šedofialovějící až šedočernající, v bázi třeně obvykle modrozelenající, s příjemnou houbovou vůní i chutí.
Výtrusný prach: Hnědý.

Kuchyňské využití:
Patří stejně jako všechny ostatní křemenáče mezi vynikající jedlé houby, ale měli bychom jej vzhledem k vzácnějšímu výskytu spíše chránit. Je zařazený v Červeném seznamu ohrožených druhů hub.

Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houby
křemenáč osikový (Leccinum rufum):
- křemenáč smrkový vyrůstá pod smrky a vyznačuje se hnědooranžovým zbarvením klobouku, zatímco křemenáč osikový vyrůstá pod osikami a jeho klobouk je spíše červenooranžový.
Jedlé, velmi chutné houby
křemenáč březový (Leccinum versipelle):
- křemenáč smrkový vyrůstá pod smrky a jeho třeň není tak výrazně tmavě šupinkatý, zatímco křemenáč březový je vázaný výhradně na břízy a šupinky na třeni má černé.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies