NaturAtlas.cz
 
Jedlé houbyJedlé, za syrova jedovaté houbyTržní houby, Prodej hub

hřib kovář (Neoboletus luridiformis)

Období růstu:
Květen - Listopad

Biotop a rozšíření:
Roste hojně v jehličnatých i listnatých lesích a daří se mu zejména pod smrky, duby a buky.
Vyskytuje se na kyselých i mírně zásaditých půdách, od nižších poloh až po horský stupeň.

Popis:
Klobouk: 60-200 mm široký, nejprve polokulovitý, později klenutý až poduškovitý, na povrchu suchý, v mládí jemně plstnatý až sametový, později olysávající a na otlačených místech až lesklý, světle či tmavě hnědý, okrově hnědý nebo hnědooranžový.
Rourky: 10-20 mm dlouhé, zúženě připojené, žluté až žlutoolivové, na řezu silně modrající.
Póry: Drobné, okrouhlé, v mládí žluté, brzy však karmínově červené, po otlačení stejně jako rourky tmavě modrající.
Třeň: 50-150 x 20-60 mm velký, v mládí obvykle břichatě rozšířený, později válcovitý nebo kyjovitý, plný, na světle žlutém podkladu pokrytý červenými plstnatými zrníčky.
Dužnina: Nažloutlá, na řezu okamžitě intenzivně modrající, s mírnou chutí a nenápadnou vůní.
Výtrusný prach: Hnědoolivový.

Kuchyňské využití:
Doporučuje se především do masitých pokrmů a omáček.

Upozornění:
Kovář má poněkud tvrdší dužninu a vyžaduje minimálně 15 minut dlouhou tepelnou úpravu. Nedostatečně upravené plodnice mohou způsobit zažívací obtíže.

Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyJedlé, za syrova jedovaté houby
hřib koloděj (Suillellus luridus):
- hřib koloděj mívá třeň pokrytý drobnými očky (síťkou), což je patrné především v jeho horní části, zatímco u kováře spatříme na třeni drobná červená zrníčka.
Nejedlé houby
hřib kříšť (Caloboletus calopus):
- kříště poznáme podle bělavě šedého až šedohnědého klobouku se žlutými póry a červenožlutého třeně s nepřehlédnutelnou síťkou. Kovář mívá tmavší klobuk, červenooranžové až červené póry a jeho třeň je posetý červenými zrníčky.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies