NaturAtlas.cz
 
Vzácné nebo chráněné houbyJedlé houbyJedlé léčivé houby - Obsahují zravotně prospěšné látky

hřib bronzový (Boletus aereus)

Období růstu:
Červen - Říjen

Biotop a rozšíření:
Vyrůstá vzácně v lesích a na hrázích rybníků, kde se s ním můžeme setkat pod některými druhy listnáčů, zejména pod duby a habry. Objevuje se na lokalitách s vápencovým podložím, roste jednotlivě i ve skupinách a vyskytuje se převážně v nižších polohách v oblasti teplomilné květeny.

Popis:
Klobouk: 50-200 mm široký, zprvu polokulovitý, později klenutý až ploše rozprostřený, tlustě masitý, na povrchu jemně plstnatý a často bělavě ojíněný, za sucha matný, za vlhka nelesklý a jen nepatrně lepkavý, obvykle zbarvený v několika prolínajících se odstínech hnědé, čokoládově hnědé, tmavohnědé až černohnědé, vzácněji i okrové barvy.
Rourky: 10-25 mm vysoké, zúženě připojené až volné, dlouho bělavé, ve stáří se žlutozeleným až žlutoolivovým nádechem.
Póry: Velmi drobné, okrouhlé, podobně zbarvené jako rourky.
Třeň: 50-150 x 25-70 mm velký, tvrdě masitý, zprvu soudkovitě břichatý a ve spodní části často zduřelý, později kyjovitý nebo válcovitý, na bázi bělavě plstnatý, na povrchu obvykle v horní části pokrytý bělavě hnědou síťkou, světle hnědý až okrově hnědý, s častým načervenalým nádechem.
Dužnina: Dlouho pevně masitá, bílá, na řezu neměnná, s příjemnou houbovou vůní a mírnou chutí.
Výtrusný prach: Hnědoolivový.

Kuchyňské využití:
Je sice jedlý, ale do košíku rozhodně nepatří. Je zařazený v Červeném seznamu ohrožených druhů hub a měli bychom jej chránit.

Vliv na zdraví:
Byly v něm objeveny látky s antimikrobiálními účinky.

Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houby
hřib dubový (Boletus reticulatus):
- hřib dubový mívá šedohnědý, světle okrový nebo načervenale hnědý klobouk, zatímco u hřibu bronzového je klobouk nejčastěji tmavě čokoládově hnědý až černohnědý. Hřib dubový má navíc výraznější síťku na povrchu třeně.
Vzácné nebo chráněné houbyJedlé, velmi chutné houby
hřib borový (Boletus pinophilus):
- hřib bronzový mívá klobouk nejčastěji tmavě čokoládově hnědý až černohnědý a dospělé plodnice se vyznačují bělavými rourkami s póry, zatímco klobouk hřibu borového bývá obvykle červenohnědý a plodnice mají v dospělosti žlutoolivový hymenofor.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies