Bělolanýž na slanině
300g bělolanýže, 100g slaniny, 1 nožička maďarské klobásy, 1 větší cibule, pepř, sladká paprika, sůl.
Postup:
Bělolanýž oloupeme a nakrájíme na 5 mm plátky, slaninu nakrájíme na proužky, cibuli a klobásu na kolečka. Na pánvi rozškvaříme slaninu, přidáme cibuli, klobásu, bělolanýž a opékáme 10 minut. Během přípravy pokrm mícháme a obracíme. Na závěr dochutíme solí a pepřem, hotovou směs přendáme na talíř, posypeme červenou paprikou, ozdobíme bylinkami (můžeme přidat i feferonky) a podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.
Poznámka: Jedná se o starý pastýřský recept. Využití bělolanýžů je známé spíše jako koření do pokrmů.
Autor: Dalibor Marounek