Charakteristické znaky:
V rámci Evropy nezaměnitelný druh, který poznáme podle jemně bradavčitého povrchu plodnic a narůžověle až masitě červené dužniny vylučující červenou tekutinu a připomínající hovězí maso. Plodnice jsou zprvu červenooranžové, později lososově nebo masově červené, ve stáří až játrově hnědé.
V rámci Evropy nezaměnitelný druh, který poznáme podle jemně bradavčitého povrchu plodnic a narůžověle až masitě červené dužniny vylučující červenou tekutinu a připomínající hovězí maso. Plodnice jsou zprvu červenooranžové, později lososově nebo masově červené, ve stáří až játrově hnědé.
Červenec - Listopad
Biotop a rozšíření:
Roste na kmenech, pařezech a větších větvích dubů nebo kaštanovníků, často na hrázích rybníků, v alejích nebo parcích, ale i v lese. Napadá živé i mrtvé stromy, vyrůstá obvykle jednotlivě a vyskytuje se nejčastěji v teplejších oblastech.
Popis:
Plodnice: Jednoleté, 70-250(-300) mm široké, 25-60 mm tlusté, obvykle krátkým třeněm bočně přirostlé, zprvu hlízovité nebo nepravidelně polokruhovité, později ledvinovité až jazykovité, tlustě masité, na povrchu za vlhka lepkavé, zpočátku jemně bradavčité a červenooranžové, později až paprsčitě žíhané, lososově načervenalé nebo masově červené, ve stáří olysalé a červenohnědé až játrově hnědé.
Rourky: Krátké, trubičkovité, zprvu bělavé, později krémově nažloutlé.
Póry: Drobné, okrouhlé, nažloutle červené až hnědočervené, ve stáří nebo po otlačení rezavě hnědnoucí.
Dužnina: Šťavnatě masitá, pružná, narůžověle až masově červená, na řezu neměnná, s vylučující červenou tekutinou, nakyslou chutí a nenápadnou ovocnou vůní.
Výtrusný prach: Světle rezavohnědý.
Využití:
Je jedlý a doporučuje se do různých gulášů nebo upravený jako falešný ovar.
Vliv na zdraví:
Vykazuje se významnými antioxidačními, antibakteriálními a protirakovinnými účinky. Obsahuje až 23 mastných kyselin, z nichž má největší zastoupení kyselina linoleová. Ta působí proti zánětům a představuje dobrou prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním.
Zajímavost:
V některých oblastech nazývají houbaři pstřeně volským nebo jelením jazykem. Po rozříznutí připomínají plodnice hovězí maso.
Možnost záměny za jinou houbu:
- v Severní Americe roste velice podobný druh s latinským názvem Fistulina guzmanii. Liší se mohutnějšími plodnicemi a zejména výrazným purpurově růžovým zbarvením.