NaturAtlas.cz
 
Vzácné nebo chráněné houbyJedlé houby

hřib přívěskatý (Butyriboletus appendiculatus)

Období růstu:
Červen - Říjen

Biotop a rozšíření:
Roste vzácně v teplých a prosvětlených listnatých lesích nebo na hrázích rybníků. Objevuje se jednotlivě i ve skupinách, daří se mu zejména pod duby, habry a buky a upřednostňuje zásadité půdy. Vyskytuje se téměř výhradně v nížinách.

Popis:
Klobouk: 50-150 mm široký, zprvu polokulovitý, později vyklenutý, na okraji dlouho podvinutý, na povrchu často hrbolkatý, matný, jemně plstnatý, většinou hnědý, někdy ale šedohnědý, červenohnědý až kaštanově hnědý, nebo dokonce růžově až nafialověle hnědý.
Rourky: 15-25 mm vysoké, zúženě připojené, zprvu světle až sytě citronově žluté, v dospělosti žlutoolivové.
Póry: Velmi drobné, stejně zbarvené jako stěny rourek.
Třeň: 50-130 x 20-50 mm velký, zprvu obvykle břichatý, později kyjovitý nebo válcovitý, ve spodní části většinou kořenovitě zúžený, pevný, plný, světle nebo živě citronově žlutý, od středu k bázi někdy načervenale nahnědlý a hnědě skvrnitý, pokrytý zejména v horní části žlutou síťkou.
Dužnina: Bělavě nažloutlá, na řezu jen v některých místech slabě modrající, na perforovaných místech tmavě purpurově hnědá, s příjemnou houbovou chutí a vůní.
Výtrusný prach: Olivově hnědý.

Kuchyňské využití:
Je jedlý, ale ke sběru se jakožto vzácnější druh rozhodně nedoporučuje. Navíc bývá velice často červivý.

Možnost záměny za jinou houbu:

Záměna
hřib horský (Butyriboletus subappendiculatus):
- hřib horský vyrůstá téměř výhradně v horských polohách pod smrky a vyznačuje se světle okrovým kloboukem, zatímco hřib přívěskatý vyrůstá v nížinách pod listnáči a jeho klobouk je obvykle tmavší.
Další možnost záměny:
- velmi podobný a dosti vzácný hřib růžovník (Butyriboletus fuscoroseus) lišící se obvykle růžovějším zbarvením klobouku, ale také dužninou, která na řezu v klobouku výrazněji modrá a na perforovaných místech je spíše růžová.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies