NaturAtlas.cz
 
Vzácné nebo chráněné houbyJedlé houbyJedlé léčivé houby - Obsahují zravotně prospěšné látky

stročkovec kyjovitý (Gomphus clavatus)

Období růstu:
Červenec - Říjen

Biotop a rozšíření:
Vyrůstá dosti vzácně, obvykle v trsech nebo ve skupinách, zejména pod jedlemi, smrky a buky. Vyskytuje se ve vyšších polohách, nejčastěji v podhorských a horských jehličnatých lesích s vápencovým podložím.

Popis: Plodnice: 40-120 mm vysoké, 25-70 mm široké, kyjovité až káčovité, na vrcholu (temeni) uťaté s ostrým okrajem, často široce nálevkovité, na povrchu jemně plstnaté, zprvu fialové, později v závislosti na vlhkosti šedofialové až masově načervenalé, s vnější žilnatě zbrázděnou stranou.
Dužnina: Bílá, tlustě masitá, s příjemnou houbovou vůní a zprvu nasládle oříškovou, po chvilce nepatrně svíravou až svíravě nahořklou chutí.
Výtrusný prach: Žlutý až žlutohnědý.

Kuchyňské využití:
Je sice jedlý, ale vzhledem k jeho vzácnému výskytu se ke konzumaci nedoporučuje.

Vliv na zdraví:
Z methanolových a dichlormethanových extraktů této houby byly izolovány látky s významnými antioxidačními účinky. Některé tyto látky potlačují tvorbu volných radikálů, které významně přispívají ke vzniku Alzheimerovy choroby, aterosklerózy, různých nádorů, zánětů, kožních onemocnění apod. Prostřednictvím extraktů byly z této houby také izolovány účinné látky proti rakovině prostaty.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies