Srpen - Říjen
Biotop a rozšíření:
Vyrůstá poměrně vzácně, většinou ve skupinkách v jehličnatých nebo smíšených lesích, zejména pod borovicemi a smrky. Objevuje se na zemi ve spadu jehličí, v mechu nebo nízkém borůvčí a upřednostňuje kyselé půdy. Vyskytuje se na čistých lokalitách ve vyšších polohách.
Popis: Klobouk je 20-70 mm široký, zprvu víceméně plochý, později mělce prohloubený až číšovitý, poměrně tenký, na povrchu vrásčitý až hrbolkatý, v mládí na okraji jemně sametově plstnatý a bělavý, později olysávající a bělavě nahnědlý, soustředně kruhatý, od okraje ke středu postupně okrově hnědý, na středu až tmavě hnědý, často srůstající s jinými klobouky a někdy prorůstající mechem, borůvčím a jehličím.
Ostny: 1-2 mm dlouhé, pod kloboukem obvykle kratší a u třeně delší, dosti tenké, v mládí celkově bělavé, později bělavé jen na hrotech, jinak pleťově, později až purpurově nahnědlé.
Třeň: 10-40 x 3-8 mm velký, v horní části obvykle rozšířený, na bázi zúžený, většinou centrální, víceméně hladký, zbarvený jako střed klobouku.
Dužnina: Korkovitě houževnatá, na řezu neměnná, v klobouku světle hnědavá, ve třeni tmavě hnědá, s mírně nahořklou chutí a výraznou vůní po polévkovém koření Maggi.
Výtrusný prach: Bílý.
Kuchyňské využití:
Nejedlý druh, který bychom navíc měli chránit. V Červeném seznamu hub je zařazený mezi téměř ohrožené druhy.
Možnost záměny za jinou houbu:
lošáček tmavý (Phellodon connatus):
- lošáček číškovitý má soustředně kruhovitý, okrově hnědý až hnědý klobouk a je mnohem výrazněji cítit po polévkovém koření Maggi, zatímco klobouk lošáčku tmavého je tmavě šedohnědý až hnědočerný a plodnice se navíc liší jiným zbarvením na řezu a zelenou reakcí na roztok KOH.
- lošáček číškovitý má soustředně kruhovitý, okrově hnědý až hnědý klobouk a je mnohem výrazněji cítit po polévkovém koření Maggi, zatímco klobouk lošáčku tmavého je tmavě šedohnědý až hnědočerný a plodnice se navíc liší jiným zbarvením na řezu a zelenou reakcí na roztok KOH.
Další možnost záměny:
- ďubkatec pohárkovitý (Coltricia perennis) lišící se zejména rourkami ve spodní části klobouku a nevýraznou vůní dužniny.