NaturAtlas.cz
 
Jedlé, velmi chutné houbyJedlé léčivé houby - Obsahují zravotně prospěšné látky

kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)

Období růstu:
Červenec - Listopad

Biotop a rozšíření:
Vyrůstá nepříliš hojně, většinou jednotlivě na úpatích kmenů živých i mrtvých jehličnanů, ale i z jejich kořenů či pařezů. Upřednostňuje písčité bory a objevuje se od nížin až po horské polohy.

Popis: Plodnice: 70-400 mm široké a 70-300 mm vysoké, nepravidelně kulovité, bohatě rozvětvené do několika větví a větviček vyúsťujících z krátkého třeně. Větve jsou víceméně ploché, větvičky na koncích listovitě rozšířené, kadeřavé až vlnitě zprohýbané, křehké, bělavě krémové až okrové, v dospělosti na okraji hnědnoucí.
Třeň: Krátký, kořenující, tlustý, pevně pružný, nad zemí rozvětvený do několika silnějších větví.
Dužnina: Pevná, pružná, voskovitá, bělavá až bělavě krémová, na řezu mramorovaná a neměnná, s příjemnou jemně kořeněnou vůní a charakteristickou oříškovou chutí.
Výtrusný prach: Světle okrový.

Kuchyňské využití:
Jedná se o výtečnou jedlou houbu, vhodnou k přípravě dršťkové polévky nebo různých omáček a gulášů.

Vliv na zdraví:
Obsahuje zejména betaglukan 1,3-D (SCG) s významnými protirakovinnými účinky. Kromě toho se vyznačuje také antibakteriálními a antifungálními účinky.

Možnost záměny za jinou houbu:

- vzácný a rovněž jedlý kotrč štěrbákový (Sparassis brevipes) vyrůstající zejména pod jedlemi a lišící se konečky větviček, které nejsou tak výrazně zprohýbané.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies