NaturAtlas.cz
 
Nejedlé houby

hřib kříšť (Caloboletus calopus)

Období růstu:
Červen - Listopad

Biotop a rozšíření:
Roste roztroušeně v jehličnatých nebo smíšených lesích, s oblibou na kyselých půdách pod smrky.
Vyskytuje se od vyšších poloh až po horský stupeň.

Popis:
Klobouk: 50-150 mm široký, zprvu polokulovitý, později klenutý až poduškovitý, na okraji dlouho podehnutý, na povrchu v mládí jemně plstnatý, později olysávající a na otlačených místech až lesklý, často nepatrně hrbolkatý, suchý, za vlhka poněkud lepkavý, bělavě šedý, šedoolivový až šedohnědý, na otlačených místech tmavě hnědnoucí.
Rourky: 08-15 mm dlouhé, připojené až zúženě připojené, zpočátku světle žluté, později citronově žluté, v dospělosti s olivovým nádechem.
Póry: Drobné, žluté, na otlačených místech zprvu modrající, po delší době až hnědnoucí.
Třeň: 50-130 x 15-60 mm velký, v mládí obvykle soudkovitý, později válcovitý nebo kyjovitý, plný, suchý, pod kloboukem obvykle žlutý, nížeji přecházející do růžovočervené až karmínově červené barvy, pokrytý světle žlutou, ve spodní části až načervenalou síťkou.
Dužnina: Vybledle nažloutlá, v bázi třeně špinavě červená až červenohnědá, na řezu modrající, s nepříjemně nakyslým pachem a hořkou chutí.
Výtrusný prach: Světle hnědoolivový.

Kuchyňské využití:
Pro hořkost nejedlý.

Zajímavost:
Pod listnáči se dá vzácně nalézt kříšť bez síťky na povrchu třeně. Jedná se o Caloboletus calopus f. ereticulatus

Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyJedlé, za syrova jedovaté houby
hřib kovář (Neoboletus luridiformis):
- kříště poznáme podle bělavě šedého až šedohnědého klobouku se žlutými póry a červenožlutého třeně s nepřehlédnutelnou síťkou. Kovář mívá tmavší klobouk, červenooranžové až červené póry a jeho třeň je posetý červenými zrníčky.
Vzácné nebo chráněné houbyJedovaté houbyNejedlé nebo jedovaté houby se zdravotně prospěšnými látkami
hřib satan (Rubroboletus satanas):
- hřib kříšť vyrůstá téměř výhradně pod jehličnany, zatímco satan se objevuje pod listnáči. Liší se od sebe jinak zbarvenými póry s rourkami a odlišnou chutí a pachem dužniny. Kříšť má navíc výraznější síťku na třeni.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies