NaturAtlas.cz
 
Jedlé houbyJedlé, za syrova jedovaté houbyTržní houby, Prodej hub

hřib koloděj (Suillellus luridus)

Období růstu:
Květen - Listopad

Biotop a rozšíření:
Vyrůstá hojně v lesích, alejích, parcích, na hřbitovech a dalších podobných místech, zejména pod lípami, duby a buky. Vyskytuje se jednotlivě nebo v menších skupinách a setkat se s ním můžeme od nížin po pahorkatiny.

Popis:
Klobouk: 50-180 mm široký, zprvu polokulovitý s podvinutým okrajem, později klenutý až poduškovitý, na povrchu suchý, v mládí jemně plstnatý až sametový, později olysávající a na otlačených místech až lesklý, olivově žlutohnědý, okrový nebo hnědooranžový, na středu obvykle nazelenalý a na okraji světlejší.
Rourky: Až 25 mm dlouhé, zúženě připojené, žluté až žlutoolivové, na řezu silně tmavě modrající.
Póry: Drobné, okrouhlé, v mládí žluté, brzy však červenooranžové až červené, po otlačení tmavě modrající.
Třeň: 40-150 x 25-60 mm velký, v mládí obvykle břichatě rozšířený, později válcovitý nebo kyjovitý, plný, žlutooranžový, ve spodní části až červený, na povrchu pokrytý červenou až červenohnědou síťkou, která je dobře patrná zejména v horní části.
Dužnina: Nažloutlá, v bázi třeně načervenalá až vínově červená, na řezu okamžitě intenzivně tmavě modrající, s mírnou chutí a nenápadnou vůní.
Výtrusný prach: Hnědoolivový.

Kuchyňské využití:
Je vhodný do polévek, omáček a masitých pokrmů. Nedoporučuje se raději na řízky, protože za syrova je jedovatý a vyžaduje minimálně 15 minut tepelné úpravy!

Upozornění:
Houby by se všeobecně neměly kombinovat s alkoholem a u tohoto druhu to platí dvojnásob.

Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyJedlé, za syrova jedovaté houby
hřib kovář (Neoboletus luridiformis):
- hřib koloděj mívá třeň pokrytý drobnými očky (síťkou), což je patrné především v jeho horní části, zatímco u kováře zdobí třeň drobná červená zrníčka.
Vzácné nebo chráněné houbyJedlé houbyJedlé, za syrova jedovaté houby
hřib koloděj červený (Suillellus luridus var. rubriceps):
- běžný koloděj mívá klobouk nejčastěji hnědooranžový nebo hnědoolivový, zatímco u variety rubriceps je jeho povrch červený.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies