NaturAtlas.cz
 
Jedlé, velmi chutné houbyTržní houby, Prodej hub

hřib dubový (Boletus reticulatus)

Období růstu:
Květen - Říjen

Biotop a rozšíření:
Roste hojně, obvykle ve skupinách v listnatých nebo smíšených lesích, ale i v parcích, na hřbitovech a hrázích rybníků. Nejčastěji se objevuje pod duby a habry, vzácněji jej ale můžeme nalézt i pod jinými listnáči.
Vyskytuje se zejména v nižších polohách v oblasti teplomilné květeny.

Popis:
Klobouk: 50-180(-230) mm široký, zprvu polokulovitý, později vyklenutý až poduškovitý, tlustě masitý, na povrchu jemně plstnatý a často vrásčitý, matný, za vlhka nelesklý a jen nepatrně lepkavý, šedohnědý, světle okrový nebo až načervenale hnědý.
Rourky: 10-30 mm vysoké, zúženě připojené, v mládí bělavé, později se žlutozeleným až žlutoolivovým nádechem.
Póry: Okrouhlé, velmi drobné, s podobným zbarvením jako rourky.
Třeň: 50-170 x 25-70 mm velký, tvrdě masitý, zprvu soudkovitě břichatý, později kyjovitý nebo válcovitý, plný, světle hnědý až okrově hnědý, na povrchu pokrytý výraznou bělavě hnědou síťkou.
Dužnina: Bělavá, na řezu neměnná, s příjemnou houbovou vůní i chutí.
Výtrusný prach: Hnědoolivový.

Kuchyňské využití:
Všestranně využitelná jedlá houba.

Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houbyJedlé léčivé houby - Obsahují zravotně prospěšné látky
hřib smrkový (Boletus edulis):
- hřib dubový mívá povrch klobouku jemně plstnatý, zatímco hřib smrkový víceméně hladký. Rozdíl je hezky vidět po dešti, kdy se hřib smrkový zřetelně leskne, což u hřibu dubového neplatí.
Vzácné nebo chráněné houbyJedlé houbyJedlé léčivé houby - Obsahují zravotně prospěšné látky
hřib bronzový (Boletus aereus):
- hřib dubový mívá šedohnědý, světle okrový nebo načervenale hnědý klobouk, zatímco u hřibu bronzového je klobouk nejčastěji tmavě čokoládově hnědý až černohnědý. Hřib dubový má navíc výraznější síťku na povrchu třeně.
Nejedlé houbyNejedlé nebo jedovaté houby se zdravotně prospěšnými látkami
hřib žlučník (Tylopilus felleus):
- hřib žlučník vyrůstá pod jehličnany, zatímco hřib dubový téměř výhradně pod listnáči. Liší se od sebe také jinou barvou rourek a odlišnou chutí dužniny. Žlučník mívá spodní část klobouku bělavě narůžovělou a jeho dužnina je hořká, což u hřibu dubového neplatí.
Smrtelně jedovaté houby
závojenka olovová (Entoloma sinuatum):
- závojenka olovová nemá na rozdíl od hřibu dubového rourky s póry, takže ji spolehlivě odlišíme díky lupenům. K záměnám dochází pouze u nejmladších plodnic, kdy není vidět pod klobouk. Pokud si tedy nebudeme jisti určením, je lepší oddělit klobouk od třeně a přesvědčit se, zda nejsou ve spodní části klobouku vidět lupeny.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies