NaturAtlas.cz
 
Jedlé, velmi chutné houbyJedlé léčivé houby - Obsahují zravotně prospěšné látky

holubinka jahodová (Russula paludosa)

Období růstu:
Červenec - Říjen

Biotop a rozšíření:
Velmi hojná houba vyrůstající ve vlhkých jehličnatých lesích na kyselejších podkladech, zejména v mechu, borůvčí nebo vřesu. Upřednostňuje vyšší polohy.

Popis:
Klobouk: 50-120(-150) mm široký, v mládí polokulovitý a pevně masitý, později plochý až vmáčklý a spíše křehký, někdy na okraji v dospělosti krátce rýhovaný, na povrchu lysý, lesklý, za vlhka slizký a lepkavý, zbarvený v několika prolínajících se odstínech červené a nažloutlé barvy.
Pokožka: Tenká, slupitelná až do dvou třetin poloměru klobouku.
Lupeny: 5-10 mm vysoké, připojené, středně husté, křehké, na okraji klobouku zaoblené a někdy na ostří načervenalé, bělavé až bělavě smetanové.
Třeň: 50-120 x 15-35 mm velký, válcovitý, zprvu pevný a plný, později houbovitě změklý, na povrchu jemně ojíněný a podélně rýhovaný, bílý, zdobený často načervenalými nebo narůžovělými zónami.
Dužnina: Bělavá, na řezu neměnná, s nenápadnou ovocnou vůní a mírnou nebo jen nepatrně palčivou chutí v lupenech mladších plodnic.
Výtrusný prach: Světle krémový až okrový.

Upozornění:
Mezi holubinkami s červeným kloboukem existuje několik nejedlých druhů, přičemž holubinku vrhavku dokonce některé zdroje uvádí jako mírně jedovatou. Pokud by měl někdo problémy s určováním holubinek, platí u nich, ono známé pravidlo ochutnávací metody viz: http://houby.naturatlas.cz/…

Kuchyňské využití:
Patří k výborným jedlým houbám, které můžeme přidávat do směsi, různých masitých pokrmů nebo omáček.

Vliv na zdraví:
Pozoruhodný je nedávno objevený inhibiční účinek peptidu z vodného výtažku z holubinky jahodové na HIV-1 reversní transkriptázu, a to s 99,2% účinností při koncentraci 1mg/ml.
Zdroj: Radomír Socha a Alexandr Jegorov – Encyklopedie léčivých hub 2014

Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houby
holubinka vrhavka (Russula emetica):
- holubinka vrhavka je menší a má na rozdíl od holubinky jahodové vždy čistě bílý třeň a silně palčivou dužninu.
Záměna
Nejedlé houby
holubinka rudonohá (Russula rhodopodus):
- obě holubinky si mohou být k nerozeznání podobné a navíc mohou vyrůstat vedle sebe na stejných stanovištích. Spolehlivě je rozlišíme podle chuti dužniny, kterou má holubinka rudonohá nepříjemně palčivou, což u holubinky jahodové neplatí.
Záměna
Jedlé houby
holubinka tečkovaná (Russula vinosa):
- vyrůstají často na stejných lokalitách a mohou si být částečně podobné. Liší se zejména jiným povrchem klobouku a jinou barvou lupenů, třeně a dužniny starších plodnic. Holubinka tečkovaná ve stáří šedne až šedočerná, což u holubinky jahodové neplatí.
Další možnost záměny:
- mnoho dalších červeně zbarvených holubinek.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies