NaturAtlas.cz
 
Jedlé, velmi chutné houbyJedlé léčivé houby - Obsahují zravotně prospěšné látkyTržní houby, Prodej hub

čirůvka havelka (Tricholoma portentosum)

Období růstu:
Září - Listopad

Biotop a rozšíření:
Roste roztroušeně v jehličnatých nebo smíšených lesích, nejčastěji v písčitých borech. Objevuje se jednotlivě i ve skupinách a upřednostňuje vyšší polohy. Vyskytuje se od nížin až po horský stupeň.

Popis:
Klobouk: 40-100(-130) mm široký, zprvu tupě kuželovitý až zvonovitě sklenutý s tenkým podvinutým okrajem, později rozprostřený až mírně vtlačený, zpravidla zvlněný nebo laločnatě zprohýbaný s tupým hrbolkem uprostřed, hladký, lesklý, lysý, vrostle radiálně vláknitý, za vlhka lepkavý, tmavě šedý až šedohnědý, s častým zelenkavě žlutým nebo nafialovělým odstínem.
Lupeny: 4-10 mm vysoké, vykrojené a zoubkem sbíhavé, středně husté, zprvu bílé až bělavě našedlé, později místy zelenkavě žloutnoucí, na ostří ztenčené.
Třeň: 50-100 x 10-25 mm velký, válcovitý, často dole zahnutý, plný, vláknitý, hladký, hedvábitě lesklý, zpočátku bělavý, později se zřetelným zelenkavě žlutým nádechem.
Dužnina: Bělavá, v některých místech našedlá nebo nažloutlá, na řezu neměnná, s příjemnou moučnou vůní a chutí.
Výtrusný prach: Bílý.

Kuchyňské využití:
Patří mezi oblíbené jedlé houby, které využívají i jinak zapřísáhlí odpůrci lupenatých hub. Upravená na másle je v podstatě bezkonkurenční a uplatní se také v polévkách a omáčkách.

Vliv na zdraví:
Vyznačuje se protirakovinnými, antioxidačními, antifungálními a antibakteriálními účinky. Obsahuje různé aminokyseliny, mastné kyseliny (zejména kyselinu linoleovou s příznivým účinkem proti zánětům), fenolické látky, flavonoidy a steroly. Významná je také z dietetického hlediska.

Možnost záměny za jinou houbu:

- čirůvka buková (Tricholoma sciodes) lišící se palčivou chutí a nežloutnoucí dužninou.

- čirůvka žíhaná (Tricholoma virgatum) odlišující se častým hrotitým kloboukem a rovněž palčivou chutí a nežloutnoucí dužninou.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies